Mr. Recessz 2009.03.12. 10:27

Ingyen pia

A munkanélküliség és az alkoholizmus kéz a kézben jár, vagy legalábbis az igény az alkoholra. Abban a kis időben amíg alkoholos bódultságunkban  mulatozunk legalább elfeledkezhetünk arról, hogy tulajdonképpen nincs munkánk. Viszont ha másnap reggel úgy ébredünk fel, hogy üres a pénztárcánk, az visszamenőleg is rányomja a bélyegét az élményre. Ezért segítségül hívhatjuk az ingyenpia.hu weboldalt, ahol összegyűjtötték nekünk azokat a szórakozóhelyeket ahol ingyen, vagy legalábbis nagyon kedvezően tölthetjük magunkba az élményt. Valódi ingyen piát erről az oldalról csak úgy tudnánk szerezni, hogy beszerzünk egy SOTE diákigazolványt. Létezik egy másik ingyen piás oldal is, az ingyenpia.blog.hu, ahol a bloggerek mindenféle kiállításmegnyitókat gyűjtöttek egy csokorba ahol természetesen kínálnak pogit meg piát is. Sőt le is teszteltek sok helyet, így nem kell vakon mennünk, bár az utóbbi időben rendszertelen időközönként frissítenek, így most nincs is friss ajánlat ahova elmehetnénk. Ingyen piára fel!

Újabb résszel jelentkezett a BBC természetes gyógymódokat propagáló műsora, a Grow your own drugs. A második részben James Wong barátunk olyan rejtelmekbe avat be minket, hogy hogyan szabadulhatunk meg a pattanásoktól vagy az állandó torokfájástól és mindezt úgy, hogy alig költünk valamit. Többször is kiemelik a műsorban, így én is megteszem: ezek nem csodaszerek. Viszont a legérdekesebb rész, a levendulás fürdősó szöget ütött a fejembe. Ilyen egyszerűen előállítható dolgokra költöttem a pénzt? Itt az ideje átnézni a fürdőszobát, hogy minek van még kvázi ingyenes alternatívája és lecserélni. Erre a fürdősóra még azt sem lehet mondani, hogy időigényes vagy bonyolult, ráadásul ha meglepjük vele a barátnőnket, akár plusz hozadéka is lehet a fáradozásainknak:) Az alapanyag beszerzést is jóárasíthatjuk, hogyha vesszük a fáradtságot és elmegyünk túrázgatni a természetbe és útközben szedünk össze pár növényt. Mivel az előző részről szóló poszt kommentjei között megígértem, a hajtás után ismét mindenki megnézheti az egész műsort.

Mikor előfizettem kedvenc magazinjaimra még úgy gondoltam, hogy ez igazán jó üzlet, most átverem a kiadókat. 12 újságot kapok 10 áráért, micsoda lehetőség. Most azonban rá kell jöjjek akár ingyen  is hozzájuthatnék minden hónapban egy-egy érdekes lapszámhoz, persze csak akkor ha nem ragaszkodom a konkrét újságokhoz. Az internetet böngészve rengeteg ígéretes és nem mellesleg ingyenes újságra leltem, amiket ráadásul ki is postáznak. Néhány példa a hajtás után.

Egy gazdasági válság sosem jön kifejezetten jól, nekünk azonban valamennyire szerencsénk van, hiszen volt már példa hasonlóra, úgy hívták "Nagy gazdasági világválság". A dolgunk tehát csak annyi, hogy megnézzük akkoriban milyen trükkökkel próbáltak az emberek életben maradni.

Jogosan merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy kell-e spórolnia egyáltalán, hiszen eddig is kihúzta valahogy hó végéig, ha jött valami váratlan beruházás azt is megoldotta eddig. A PSZÁF oldalán elérhető Home Budget Calculatornak köszönhetően pillanatok alatt kiszámolhatjuk háztartásunk egyenlegét, vagyis a kiadásaink és bevételeink arányát. Egy egyszerű űrlap az egész, ilyet akár én is összedobhattam volna, de nagyon hatásos. Mikor leírtam az alkoholra és dohányra költött összeget kicsit el is szégyeltem magamat, főleg ha azt nézem, hogy a munkabér sorban egy kövér nulla éktelenkedik ebben a pillanatban. Arra figyeljünk a kitöltésnél, hogy a pirossal jelölölt sorok nem a havi, hanem heti vagy éves fogyasztásra vonatkoznak. A kitöltés végén megtudhatjuk, kell-e nekünk spórolni.

Nem sok dolgom akad Budapesten kívül, viszont néha más városban is tiszteletemet kell tenni. Ilyenkor általában gondolkodás nélkül az InterCity vonatokat választom, elsősorban a gyorsaság és a viszonylagos kényelem miatt. Most viszont meg kell gondolnom, hogy ilyen "luxusra" költök-e. A MÁV néhány akciójának köszönhetően viszont akár az egész pót- és helyjegy árát megspórolhatjuk.

Az utolsó üdülési csekkemet egy üzleti ebéd finanszírozására sikerült eltapsolni, aminek természetesen semmi eredménye nem lett. Így ugrott a wellness hétvége a barátnővel is, tehát ki kell valamit találni az egészségmegőrzés jóárasítására.

Itt jön kapóra a BBC új műsora a Grow your own drugs. Na nem arról van szó hogy füvet vagy varázsgombákat szeretnék termelni (bár jövedelmezőbb lenne, de ez egy törvénytisztelő blog:), esetünkben a drug az a gyógyszert jelöli. Vagy legalábbis alternatív gyógymódot.

Bárki megnézheti mennyibe kerül egy doboz Coldrex vagy  egy Neocitran, s ha figyelembe vesszük hogy a nátha nem egy gyógyítható betegség, hanem egy tünetegyüttes, aminek egyes elemeit kezelhetjük, akkor rájöhetünk hogy amit erre költünk az kidobott pénz. Alapvetően persze egyszerűbb bemenni a gyógyszertárba, de a hozzám hasonlók számára is érvényes a mondás: "az idő pénz". Esetünkben persze fordított a helyzet, minél több időnket feláldozzuk annál többet spórolunk. A hajtás utáni videóban kapunk recepteket székrekedés, nátha és álmatlanság ellen, sőt még az asszonyt is elkápráztathatjuk saját készítésű arcpakolással.

A munkanélküliség első néhány napja kifejezetten üdítő, persze ha sikerül kiverni a fejünkből hogy munkanélküliek vagyunk. Törődhetünk kicsit a hobbinkkal, elmélkedhetünk vagy blogot is indíthatunk. Miután elmúlnak a gondtalan munkanélküliség napjai a második szakasz következik: felkeressük az összes szakmabeli barátunkat és volt ügyfelet, hátha tudnak valami pozíciót ajánlani, persze általában nem.

Ilyenkor érkezik a felismerés, hogy azért jó lenne valamiből pénzt csinálni. Adjunk el valamit! Ez az! Eddig miért nem jutott eszünkbe? De mit és hogyan?


Mint a címből is kiderülhet, ez most egy bemutatkozó bejegyzés lesz. Először magamról, aztán a blogról ejtek pár szót, hogy érthető lehessen az egésznek a célja.

Jómagam hosszú ideig egy nagyon ígéretes webes projekt QA (minőség biztosítás) menedzsere voltam, de inkább vagyok programozó mint menedzser. Nagyon szépen ívelt felfelé a projekt népszerűsége, egyre több programozó dolgozatt rajta, de mivel a befektetőink főleg külföldi magánszemélyek és cégek voltak elsők között érezhettük a gazdasági válság hatásait: leépítettek. Elsők között engem is és a csapatomat, mert ezekben a vérzivataros időkben nagyobb szükség van programozókra mint tesztelőkre.

Tehát most csak a saját időmet menedzselem, amiből kifejezetten sok is van, viszont a pénz az fogy. A blogot azért indítom, hogy bemutassak néhány trükköt amivel adott esetben pénzt lehet megtakarítani. Igyekszem minél sűrübben jelentkezni a releasekkel, tehát minden utcára került bankár, menedzser figyeljen, de szerintem lesznek tippek amiket a pénztelen egyetemisták is hasznosíthatnak.